Duurzaamheid

Circulaire economie

Circulaire economie is een model waarbij geproduceerde producten de grondstoffen zijn voor later. Hierbij is demontage een mogelijkheid waarbij materialen opnieuw worden gebruik en hiermee een cirkel wordt gecreëerd. Dit is wat Elora B.V. deed bij het Panalpina gebouw op Schiphol. Om dit te begrijpen is het belangrijk om te weten dat circulariteit ook wel een rondgaande beweging is. Bij circulair bouwen is er dan ook een minimale hoeveelheid afval daar de producten na hun levensduur hun waarde behouden doordat deze als grondstoffen dienen voor een nieuw product.

Circulariteit is per definitie duurzaam doordat er nagenoeg geen afval ontstaat, minder CO2 wordt uitgestoten en tevens optimaal gebruik wordt gemaakt van ‘schaarse’ grondstoffen. Elora B.V. draagt een steentje bij aan het doel van de Nederlandse overheid om de bouweconomie in 2050 volledig circulair te laten opereren.

Elora B.V. heeft in 2020 één van de vrachtgebouwen van Luchtvrachtspecialist Panalpina op Schiphol gekocht en opdracht geven om het volledig opstal te demonteren. Dit betrof een pand van 12.000 m² bestaande uit een staalconstructie met een verdiepingsvloer.

Bij het demonteren van het tien jaar oude gebouw zijn alle mogelijke onderdelen die opnieuw gebruikt konden worden opgeslagen in containers. Om nader te bepalen welke materialen hergebruikt konden worden is een materialenpaspoort opgesteld. Hierin worden verschillende gegevens van onder andere het staal en de constructies nader toegelicht. Bij dit project betroffen de herbruikbare onderdelen onder andere ca. 2.000 ton aan staalconstructie, 11.000 m² dakisolatie en 15 betonnen trappen. Hierdoor is een timelaps te zien van de demontage van het vrachtgebouw.

Compare listings

Compare